Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για το Μνημείο Αχίλλειο
Με μια πρόσφατη ανακοίνωση, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εκφράζει τη θέση της σχετικά με την κατάσταση του μνημείου Αχίλλειο, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες και σαφήνεια γύρω από τη διαχείρισή του.
Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για το Αχίλλειο, λαμβάνοντας υπόψη μερικές σημαντικές πραγματικότητες. Το μνημείο αυτό χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του τότε Περιφερειάρχη, Θ. Γαλιατσάτου, από το 2017. Η χρηματοδότηση αυτή ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ, προορισμένα για την συντήρησή του. Ωστόσο, η εργολαβία που αναλήφθηκε σταμάτησε το 2023 με μόλις το 20% του έργου να έχει ολοκληρωθεί, και παράλληλα έχουν προκύψει σοβαρές καταστροφές οι οποίες έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα. Δυστυχώς, από τότε δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου.
Σημειώνεται ότι το Αχίλλειο παρουσιάστηκε ως «μνημείο-κράχτης» στην έκθεση real estate στις Κάννες, όπως ανέφερε η ΕΤΑΔ, σε συνδυασμό με το ερείπιο του κτηρίου Ασάνη στην πλατεία Δημαρχείου. Αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις και ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς συνδυάζεται με την προσφορά άλλων ακινήτων, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση αυτών των μνημείων.
Περίπλοκες ερωτήσεις ανακύπτουν και από την στάση της Περιφέρειας και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής, κανείς από αυτούς δεν έχει προτείνει την επιτακτική ανάγκη να αποδοθεί το Αχίλλειο στον Δήμο για την διαχείρισή του και την αξιοποίησή του, με αντάλλαγμα μέρος των εσόδων του για την συντήρησή του. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες του, ωστόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη διαδικασία διαχείρισης.
Δυστυχώς, η αντίθεση του κόσμου στις ανησυχίες αυτές δεν έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αντί αυτού, ακούσαμε απλά ανακούφιση από την πλευρά της ΕΤΑΔ σχετικά με τη μη εκποίηση του Αχίλλειου, ενώ υποσχέθηκε επένδυση 13 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνισή του. Είναι πράγματι κανείς τόσο εύπιστος; Πού είναι οι εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραχώρηση του Παραλιακού Μετώπου ή του μνημείου του Λαζαρέτο;
Θεωρεί κανείς ότι η κυβερνητική πολιτική προάγει μια ισχυρή αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες; Αυτή η απορία γίνεται ακόμα πιο έντονη αν παρατηρήσουμε τις πρωτοβουλίες γύρω από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Ύδρευσης ή την προώθηση προτύπων αφαλάτωσης για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού.
Η αναγκαιότητα παραχώρησης και διαχείρισης του Αχίλλειου είναι επιτακτική και οι ευθύνες ανήκουν τόσο στον Δήμο όσο και στους δημότες. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για υποσχέσεις ή μελλοντικές αόριστες λύσεις. Ο χρόνος της επιπολαιότητας έχει παρέλθει.