Αυξήσεις στα Εισιτήρια Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων στην Κέρκυρα
Από την 1η Απριλίου 2025, εφαρμόζονται νέες τιμές εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Κέρκυρας. Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, με πολλούς πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Νέες Τιμές Εισιτηρίων
Οι νέες τιμές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουν ως εξής:
- Παλαιό Φρούριο: 10 ευρώ (από 5 ευρώ πέρυσι, αύξηση 100%)
- Βυζαντινό Φρούριο Αγγελοκάστρου: 10 ευρώ (από 5 ευρώ, αύξηση 100%)
- Μουσείο Παλαιόπολης Μον Ρεπό: 10 ευρώ (από 5 ευρώ, αύξηση 100%)
- Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας: 10 ευρώ (από 6 ευρώ, αύξηση 66,7%)
- Μουσείο Αντιβουνιώτισσας: 5 ευρώ (από 3 ευρώ, αύξηση 66,7%)
- Νέο Φρούριο Κέρκυρας: 5 ευρώ (από 3 ευρώ, αύξηση 66,7%)
Αυτές οι αυξήσεις προκαλούν ανησυχία και διαμαρτυρίες, καθώς οι ντόπιοι θα πρέπει πλέον να καταβάλουν σημαντικά ποσά για να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους.
Αντιδράσεις από τους Πολίτες
Η κατάσταση έχει δημοσιοποιηθεί και στη σελίδα “Τα παράπονα σου στον Δήμαρχο”, όπου ένας πολίτης εξέφρασε την απογοήτευσή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
“Ντροπή που πρέπει να πληρώνουμε 10 ευρώ για να μπούμε στο Παλαιό Φρούριο… Ντροπή… Μαντρώστε τα όλα. Βάλτε εισιτήριο και για να βγαίνουμε από τα σπίτια μας μην ενοχλούμε τους τουρίστες…”
Επιπλέον, πολλοί ντόπιοι καταγγέλλουν ότι η Κέρκυρα έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε προορισμό για τουρίστες, με τους τοπικούς κατοίκους να αισθάνονται παραγκωνισμένοι. “Να ‘ναι καλά τα airbnb κι αυτοί που μας πέταξαν από τα σπίτια μας για να γίνουν ‘ξενοδόχοι’,” αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πολλές υποδομές, όπως τα φανάρια στη Σαρόκο και οι κακοσχεδιασμένοι δρόμοι, δεν έχουν ανακαινιστεί, προσθέτοντας στην απογοήτευση των πολιτών.
“Εμείς που σπουδάζαμε εδώ και επιστρέψαμε στο νησί που κάποτε αγαπήσαμε, να μην μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα στο Φρούριο όπου ντόπιοι και φοιτητές μπαίναμε ελεύθερα…” συνεχίζει ο δημότης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το μέλλον της Κέρκυρας.
Η κατάσταση είναι πλέον επιτακτική. Όπως υποστηρίζει άλλος κάτοικος, “συχνά αναρωτιέμαι αν η Κέρκυρα έχει αλλάξει για πάντα και αν θα μπορέσω ο ίδιος να παραμείνω στο νησί που αγαπώ για κάποια περίοδο.”