Δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στη Ζάκυνθο: Ένα Έγγραφο Κρίσιμης Σημασίας
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν Βουλευτές του ΚΚΕ, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στη Ζάκυνθο. Στην ερώτηση τονίζεται η ανάγκη για την προσφορά ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ζακύνθου, μέσω των φορέων τους, διεκδικούν την ίδρυση ογκολογικής κλινικής. Όπως αναφέρουν στοιχεία από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ζακύνθου, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ξεπερνά τις 4 χιλιάδες, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν το 10% του πληθυσμού βιώνει τις συνέπειες αυτής της ασθένειας, ένα ποσοστό ανησυχητικά υψηλό σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό.
Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να αφήσουν το νησί τους για να υποβληθούν σε θεραπείες. Πολλοί επιστρέφουν την ίδια ημέρα, κάτι που καθίσταται αδύνατο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διανυκτερεύσουν. Η αναγκαστική μετακίνηση συνεπάγεται πολλές δυσκολίες, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πρακτικά, καθώς οι καιρικές συνθήκες συχνά προκαλούν κλείσιμο της θαλάσσιας γραμμής, με αποτέλεσμα να χάνουν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους. Όσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος επιλέγουν ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι υπόλοιποι απλώς δεν κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες.
Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν και τις υγειονομικές κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο συνωστισμός μπορεί να τους εκθέσει σε κοινές ασθένειες, που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους. Συνέπεια όλων αυτών είναι και η ψυχολογική τους επιβάρυνση, η οποία συνδυάζεται με τη σωματική τους ταλαιπωρία.
Παρά τις προφανείς ανάγκες και τις εκκλήσεις των πολιτών, πρόσφατα βουλευτής της ΝΔ παραδέχτηκε ότι δεν δικαιολογείται η δημιουργία ογκολογικής κλινικής λόγω του αριθμού των ασθενών. Η προσέγγιση του κόστους-οφέλους στην υγειονομική περίθαλψη είναι κυρίαρχη για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς, η ζωή των πολιτών αντιμετωπίζεται ως αριθμός και η οικονομική ανάλυση υπερισχύει των ανθρωπιστικών ζητημάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.
Αιτήματα προς τον Υπουργό Υγείας
Ιδιαίτερα επίκαιρα είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι Βουλευτές:
– Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στη Ζάκυνθο; Η κλινική θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, σταματώντας έτσι την ταλαιπωρία των ασθενών του νησιού.
– Ποιες θα είναι οι ενέργειες για να ξεφορτωθούν οι ασθενείς τις οικονομικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με φάρμακα, θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους status;
– Θα διασφαλιστεί ότι το κράτος θα καλύπτει 100% τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους, ειδικά όταν αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για θεραπείες ή εξετάσεις;
– Τέλος, ποια μέτρα θα ληφθούν για να διερευνηθούν οι αιτίες του υψηλού ποσοστού καρκινοπαθών στη Ζάκυνθο και να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση;
Οι Βουλευτές: Καραθανασόπουλος Νίκος, Λαμπρούλης Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος.