Ερωτήσεις σχετικά με τον Πολιτισμό στην Κεφαλονιά
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επισκευή της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι, κατασκευή του Άλσους και του Θεάτρου Λαυράγκα, καθώς και η λειτουργία της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι, αποτελούν τρεις σημαντικούς πυλώνες πολιτισμού που φαίνεται να έχουν παραμεληθεί από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή. Είναι άραγε στις προτεραιότητές τους η υλοποίηση αυτών των έργων; Θα υπάρξει ενίσχυση στη λειτουργία της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης; Αν ναι, πότε και μέσω ποίου χρηματοδοτικού εργαλείου;
Οι τρεις αυτές σημαντικές πολιτιστικές δομές στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, προσπαθούν να επιβιώσουν παρά την αποδεδειγμένη αδιαφορία που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές τα τελευταία δέκα χρόνια. Δυστυχώς, αυτές οι πολιτιστικές υποδομές δεν είναι προτεραιότητα, δεν χρηματοδοτούνται, ενώ παρουσιάζει έντονη έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Στο νησί, που είναι γνωστό για την αντίσταση και την πολιτιστική του κληρονομιά, υπάρχουν πολυάριθμοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτιστική φλόγα στα χωριά και τις πόλεις, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν σημαντικές περικοπές κρατικής χρηματοδότησης για την οργάνωση εκδηλώσεων.
Κοργιαλένειο Ίδρυμα: Προκλήσεις και προοπτικές
Στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα στο Αργοστόλι, το οποίο λειτουργεί ως κληροδότημα (ΝΠΙΔ), υπάρχει μοναδικό και σπάνιο υλικό τόσο στην Βιβλιοθήκη όσο και στο Μουσείο. Πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου είναι αποθηκευμένα σε ακατάλληλες συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την ασφαλή τους φύλαξη. Το Ίδρυμα υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης πόρων και εξαρτάται από επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν διακοπεί. Συγχρόνως, το κράτος επιβάλλει ΕΝΦΙΑ, που φθάνει τα 11.000 ευρώ ανά έτος, επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Οι μισθοδοσίες των εργαζομένων είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, αλλά οι καθυστερήσεις στην πληρωμή προκαλούν σοβαρές δυσχέρειες. Από επτά, οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί σε τρεις, με συνέπεια το σπάνιο υλικό ούτε να συντηρείται σωστά ούτε να διασφαλίζεται η πολιτιστική αξία του.
Η μόνη βιώσιμη λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος είναι να γίνει δημόσιος φορέας και να προκηρυχθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι πηγές χρηματοδότησης να διασφαλιστούν και να επιτευχθεί η συντήρηση και ανάπτυξη του πλούσιου πολιτιστικού υλικού που οι Κεφαλονίτες επέλεξαν να κληρονομήσουν.
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Ιστορικές προκλήσεις
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο στο Ληξούρι στεγάζεται σε έναν ιστορικό χώρο, το διώροφο αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, το οποίο χτίστηκε το 1866 και ανακαινίστηκε το 1984. Δυστυχώς, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 2014 και έχει κριθεί μη προσβάσιμο, αν και η αποκατάσταση έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί. Από το 2018-2019, το υλικό της βιβλιοθήκης έχει μεταφερθεί προσωρινά στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου. Ωστόσο, παραμένει επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η συλλογή των 40,000 περίπου τόμων και του αρχειακού υλικού, καθώς και των μουσειακών αντικειμένων.
Στις 19 Απριλίου 2023, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση για την επισκευή και υγρομόνωση της εξωτερικής όψης του Μουσείου Ληξουρίου, αλλά σας αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, έχει γίνει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, που κοστολογείται γύρω στα 2.000.000 ευρώ. Οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων ανησυχούν τις τοπικές κοινότητες και έχουν θορυβήσει πολλούς που αγωνιούν για την διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Άλσος Λαυράγκα και Θεατρικές υποδομές
Η κατασκευή του Άλσους Λαυράγκα και ενός ανοικτού θεάτρου είναι απαραίτητη υποδομή για την τοπική κοινωνία του Αργοστολίου και της Κεφαλονιάς γενικότερα. Αυτό το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς, αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης. Η εγκατάσταση αυτή είχε ως σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου της οικίας του Διονύσιου Λαυράγκα και αναμφίβολα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την πολιτιστική ζωή της περιοχής.
Ο κ. Περιφερειάρχης ερωτάται:
- Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις θα αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα;
- Θα χρηματοδοτηθεί η επισκευή του Μουσείου Ληξουρίου και ποιος θα είναι ο απαραίτητος προϋπολογισμός;
- Θα υπάρξει παρέμβαση στην κυβέρνηση για την άμεση έναρξη των επισκευαστικών εργασιών της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης;
- Θα ενταχθεί το Άλσος Λαυράγκα και η κατασκευή του ανοικτού θεάτρου σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η Π.Ι.Ν.;
24.03.2025
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης