Προβλήματα Πρόσβασης στην Υγεία για Άτομα με Αναπηρία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η κατηγορία πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στην πρόσβαση στη φροντίδα υγείας, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την κοινωνική και οικονομική αβεβαιότητα της εποχής μας.
Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, η οποία ανακοινώθηκε κατά την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου 2024, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα δεν επιλύονται με εύκολο τρόπο, αλλά μάλλον αυξάνονται με το χρόνο. Η κοινωνία αναμένει από την Πολιτεία να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Βασικά Ευρήματα της Έρευνας
Η έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις προκλήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία:
- Δαπάνες Υγειονομικής Περίθαλψης: Το 78% των ερωτηθέντων έχει αναγκαστεί να μειώσει τις δαπάνες για βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και ρούχα, για να καλύψει τις υγειονομικές του ανάγκες. Το οικονομικό βάρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης επηρεάζεται αρνητικά από το επίπεδο εισοδήματος.
- Πρόσβαση σε Υγειονομικές Υπηρεσίες: Το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε σοβαρές δυσκολίες στην πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.
- Στέρηση Φαρμάκων και Υπηρεσιών: Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων βρέθηκε να στερείται κρίσιμων φαρμάκων (34%), υπηρεσιών αποκατάστασης (33%) και ψυχικής υγείας (30%).
- Οδοντιατρική Φροντίδα: Το 43% ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα, ενώ το 39,5% δεν έλαβε τουλάχιστον μία φορά κρίσιμη ιατρική θεραπεία ή εξέταση κατά την ίδια περίοδο.
- Ικανοποίηση από Δημόσιες Υποδομές: Μόλις το 30% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων ως καλό ή πολύ καλό. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θλιβερά, εφόσον το ποσοστό των αρνητικών κρίσεων είναι υψηλό, κυρίως από άτομα με εγκεφαλική παράλυση και άλλες σοβαρές παθήσεις.
- Προσωπικός Γιατρός: Όταν οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν ιατρική συμβουλή, μόνο το ήμισυ των υποψηφίων επικοινώνησε με τον προσωπικό τους γιατρό, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας και προθυμίας στην αναζήτηση φροντίδας.
Η Παγκόσμια Έκκληση για Υγιή Ξεκινήματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το 2025 επικεντρώνεται στο μήνυμα «Υγιή ξεκινήματα, ελπιδοφόρο μέλλον». Με αυτή τη φράση, ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν την κρίση που βιώνουν πολλές μητέρες και νεογέννητα, που εξακολουθούν να πεθαίνουν από αιτίες που μπορούμε να προλάβουμε.
Κάθε χρόνο, περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μητέρες και βρέφη χάνουν τη ζωή τους λόγω απουσίας των σωστών μακροχρόνιων συστημάτων υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην υγειονομική περίθαλψη έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτές τις ανατριχιαστικές και προληπτές τραγωδίες. Είναι ηθική υποχρέωση να δοθεί προτεραιότητα στη μακροχρόνια υγεία των γυναικών και των παιδιών τους, σε όλα τα στάδια της ζωής.