www.eptanisatv.gr
Image default

Ζάκυνθος | Ξανά αδιέξοδα με τα ογκώδη, τα ανακυκλώσιμα και την αποκομιδή των απορριμμάτων

•Στα συνεργεία ακόμα τα μηχανήματα πολλά μηχανήματα και απορριμματοφόρα
•Στον Δήμο η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Δ.Ε. Λαγανά
Αντιμέτωπη με τα ίδια ερωτήματα και τα ίδια προβλήματα είναι η τοπική κοινωνία όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και των ογκωδών, αλλά και την ανακύκλωση…
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην Καθαριότητα επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, αλλά αντιθέτως είναι οριακή η κατάσταση με τα ογκώδη, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει αυξημένη πίεση και στον τομέα της αποκομιδής, αφού από την περασμένη Δευτέρα η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Δ.Ε. Λαγανά, μετά τη λήξη της σύμβασης που είχε συναφθεί με ιδιώτη, επιστρέφει στον Δήμο.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων Σπύρος Χαριάτης τονίζει για μία ακόμα φορά ότι οι συνθήκες είναι άκρως προβληματικές. «Τα ογκώδη είναι χιλιάδες τόνοι μαζεμένοι που δεν συνθλίβονται και δεν δεματοποιούνται. Είναι σε όλο τον χώρο της ανακύκλωσης και του αεροδρομίου και παραμένουν εκεί. Κάθε πολίτης τα πετάει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, γιατί κανένας δεν έψαξε να βρει χώρο αδειοδοτημένο που να μπορούν να εναποτεθούν και δυστυχώς τα πετούν στους δρόμους, στα χωράφια και γύρω από το κτίριο. Στην ανακύκλωση έχουν μαζευτεί περίπου 15.000 τόνοι υλικού. Έχει γίνει ένας τεράστιος σωρός και έχει χιλιάδες ποντίκια! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τα ογκώδη και τα ανακυκλώσιμα και χρειάζεται προσπάθεια για να καθαριστεί ο χώρος. Χιλιάδες ποντίκια γυρίζουν και κανείς από τη Δημοτική Αρχή, παρά τις εκκλήσεις μας, και παρά τις νομικές ενέργειες που έχουμε κάνει, δεν έκανε απολύτως τίποτα».

Στα συνεργεία ακόμα τα μηχανήματα…
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο κ. Χαριάτης, ο θρυμματιστής και άλλα απαραίτητα μηχανήματα που έχουν σταλεί για συντήρηση και επισκευή, βρίσκονται ακόμα σε συνεργεία εκτός Ζακύνθου. «Ο θρυμματιστής είχε χαλάσει, τον πήρε η Περιφέρεια, (γιατί σε αυτήν άνηκε) για να τον επισκευάσει αλλά δεν έχει επισκευαστεί ακόμα. Ο θρυμματιστής που πήραμε εμείς (ΦΟΔΣΑ) όταν ήταν πρόεδρος ο Ανδρέας Ξένος τον παραχωρήσαμε στη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ» και στον κ. Ξένο, στον Λίβα. Έναν δεύτερο μικρότερο θρυμματιστή που έχουν φέρει είναι στο πάρκινγκ του αεροδρομίου χαλασμένος. Στον θρυμματιστή που είναι για επισκευή είχε πάθει κάτι το γρανάζι που κόβει τα κλαδιά. Τον πήραν να το επισκευάσουν και δεν γύρισε ποτέ! Δεν είναι όμως αυτό το μόνο μηχάνημα που δεν επέστρεψε. Το πλυντήριο κάδων είναι στη Λάρισα από την πρώτη εβδομάδα που εκλέχτηκε ο κ. Αρετάκης. Επίσης, απορριμματοφόρα περιμένουμε να επισκευαστούν στην Πάτρα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν γίνεται να πλυθούν οι κάδοι και να κάνουμε αποκομιδή, γιατί κανείς δεν φρόντισε να επισκευαστούν τα μηχανήματα».

Η Δ.Ε. Λαγανά και τα απορριμματοφόρα
Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Δ.Ε. Λαγανά και την σύμβαση που είχε συναφθεί με ιδιώτη για την αποκομιδή, αλλά και για τα προβλήματα με τα απορριμματοφόρα, σχολίασε: «Έληξε η σύμβαση του ιδιώτη, πήρε τα 300.000 ευρώ και μας αποχαιρέτισε. Τώρα καλούμαστε εμείς οι εργαζόμενοι οι «τεμπέληδες», οι «βάνδαλοι», όπως μας έλεγε ο Δήμαρχος, να μαζεύουμε τον Λαγανά, από το Κερί μέχρι το Καλαμάκι με λιγότερα αυτοκίνητα, γιατί κανείς δεν φρόντισε, ούτε η διεύθυνση καθαριότητας, να επισκευαστούν. Επίσης, δεν έχουμε προσωπικό. 25 εργαζόμενοι καλούνται να καθαρίσουν τη Ζάκυνθο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί. Τα τέσσερα απορριμματοφόρα που έχουν νοικιαστεί φεύγουν τέλος Σεπτέμβρη και μένουν τρία με προβλήματα και οι συνάδελφοι τα δουλεύουν όπως μπορούν. Τα υπόλοιπα, καμιά δεκαριά, περιμέναμε τέσσερα χρόνια να επισκευαστούν για ζημιές που μπορεί να κοστίζουν 150.000 ευρώ. Δεν φτιαχτήκαν ποτέ».
Επίσης, σημείωσε ότι καθημερινά μαζεύονται 60-70 τόνοι στο νησί.
Για τη δουλειά που παρείχε ο ιδιώτης, είπε: «Όταν έχεις μια ενότητα και έχεις αυτοκίνητα και προσωπικό, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Βεβαίως και βοήθησε. Τα προηγούμενα 40 χρόνια τα καθαρίζαμε εμείς. Ο άνθρωπος αυτός ήρθε, γιατί υπέγραψε σύμβαση και έκανε τη δουλεία του για να πάρει τα χρήματα».

imerazante.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γ. Γεωργαντάς: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση την πραγματική παραγωγή και τον αριθμό των ζώων

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο || Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στο Δήμο Ζακύνθου

Χορεύουμε στην Κοφινέτα