Η Δέσμευση της Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά του Φασισμού
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, προέβη σε έντονη καταδίκη των φασιστικών στοιχείων που διαφαίνονται στη σημερινή κοινωνία. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην λειτουργήσει ο φασισμός σας», δήλωσε με πάθος, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενεργή αντίσταση που θα προστατεύσει τις δημοκρατικές αξίες.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι τέτοια χαρακτηριστικά όπως ο φασισμός, δεν είχαν ποτέ πριν εμφανιστεί σε συλλογικές διεκδικήσεις. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο φασισμός διαβρώνει τις κοινωνίες και κλέβει τις ελευθερίες μας», υπογράμμισε, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ενότητα και δράση.
Η Ιστορική Προοπτική του Φασισμού
Η αναφορά στον φασισμό δεν είναι απλώς ένα πολιτικό εργαλείο, αλλά μια υπενθύμιση των δεινών που έχει προκαλέσει η ιδεολογία αυτή στο παρελθόν. Η Κωνσταντοπούλου, με τη βαθιά γνώση της ιστορίας, υπογράμμισε ότι ο φασισμός προέρχεται από τη διάθεση κάποιων να απομονώσουν την κοινωνία και να επιβάλουν μια αυταρχική ηγεσία.
«Πρέπει να θυμόμαστε τις θυσίες που έχουν γίνει στο παρελθόν για να αποκτήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα», δήλωσε. Το μήνυμα αυτό (της ιστορικής συνείδησης) είναι κρίσιμο για να σταθούμε ενωμένοι και να αποκρούσουμε τον φασισμό.
Η Ενότητα στην Κοινωνία
Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε όλους τους πολίτες να συνταχθούν «εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού». Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κοινωνία για να καταπολεμήσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις που προκύπτουν από τέτοιες ακραίες ιδεολογίες. «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την ιστορία», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη σημασία μιας συλλογικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση πολιτικών που αποσκοπούν στην ανάδειξη του μίσους.
Η δέσμευση της Ζ. Κωνσταντοπούλου και η προθυμία της να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη ενδυναμώνουν την ανάγκη για ταυτόχρονη προστασία της δημοκρατίας. Η φωνή της είναι μια προειδοποίηση αλλά και έμπνευση για όλους όσοι πιστεύουν στην ειρηνική συμβίωση και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.