www.eptanisatv.gr
Image default

Μενδώνη: Παράνομη η εγκατάσταση ελληνικής σημαίας στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου

Παράνομες Ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

Η Υπουργός Πολιτισμού θεωρεί τις ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη, για την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας έξω από το Βουλευτήριο στο Σούλι, παράνομες. Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια απάντησης σε γραπτή ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνο Χήτα.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την τοποθέτηση του ιστού έγιναν **χωρίς άδεια** από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτές οι ενέργειες προκάλεσαν **κίνδυνο** για τη στατικότητα των κτιρίων στην περιοχή. Η Υπουργός σημειώνει ότι παρά τις υπάρχουσες δύο μικρότερες σημαίες στον χώρο του Ηρώου, η προσθήκη μιας νέας σημαίας δεν είναι αναγκαία.

Δικαστικές Εξελίξεις

Ο κ. Πιτούλης είναι υπόδικος για την τοποθέτηση της σημαίας, με την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου να έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2026. Η Υπουργός αναφέρει ότι οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Σουλίου, παραβιάζοντας τον Νόμο 4858/2021 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως τονίζεται, οι εκσκαφές και η τοποθέτηση του ιστού, ύψους περίπου 15 μέτρων, έγιναν **χωρίς προηγούμενη ενημέρωση** και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Υπουργός δηλώνει πως “ο νόμος δεν εξαίρει καμία εργασία και όλοι οφείλουν να τον τηρούν, ανεξαρτήτως σκοπού”.

Επιβεβαίωση Εργασιών

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αναφερόμενες εργασίες διεξήχθησαν στο πιο κεντρικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου και κοντά στα Πηγαδιά του Σουλίου, με την **χρήση βαρέων μηχανημάτων**, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την **στατικότητα** των μνημείων. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο χώρο του Ηρώου ήδη υπάρχουν δύο μικρότερες ελληνικές σημαίες που είναι μόνιμα αναρτημένες.

Ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού

Αναφορικά με σχετική απάντηση της Υπουργού, με αριθμό πρωτοκόλλου 5196/8.5.2025, διευκρινίζεται ότι το Σούλι έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος με την υπ’ αριθμό 140672/6148/07.12.1956 απόφαση και αναοριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 2008. Το Υπουργείο Πολιτισμού την ενημέρωσε ότι τον Οκτώβριο του 2023, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν την παρουσία βαρέων μηχανημάτων στην περιοχή και προχώρησαν σε αυτοψία, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν διεξαχθεί εκσκαφές για την κατασκευή τσιμεντένιας βάσης για την τοποθέτηση μεταλλικού ιστού.

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν εντός του αρχαιολογικού χώρου, και επομένως κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου για τις μη αδειοδοτημένες εργασίες. Η τοποθέτηση της σημαίας δεν έγινε στην βάση κάποιας αδειοδοτημένης παρέμβασης, γεγονός που εστίασε την προσοχή στις αναγκαίες διαδικασίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υπουργός τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρούν τη νομοθεσία και να διασφαλίζουν την προστασία των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το ήθος και οι θυσίες του 1821: Έκθεση κειμηλίων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου

user 3

Η Κρίση της Γάζας: Ανάπτυξη των Ισραηλινών Επιθέσεων και οι Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις

user 3

Τα Βήματα προς το Μέλλον: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λιβαδειά Μοιράζεται το Όραμα για την Ανάπτυξη και την Ευημερία των Πολιτών

user 3