www.eptanisatv.gr
Image default

Μπάνιο, ταβέρνα, βόλτες: Το νησί που έχει ό,τι λαχταράει η ψυχή σου στις διακοπές, σε εξωφρενικά καλές τιμές

Ανήκουν στα Επτάνησα, υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, χωροταξικά βρίσκονται απέναντι από τη Λακωνία και πολιτικά διαθέτουν το απίστευτο, για την εποχή, καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας που κληροδοτήθηκε από τους Άγγλους. Σύμφωνα με αυτό, οτιδήποτε δεν είναι ιδιωτικό ανήκει στην «Εγχώριο» και όχι στο ελληνικό Δημόσιο. Κοντολογίς, το κράτος δεν έχει αξιώσεις για τις μη ιδιωτικές εκτάσεις και ακίνητα, τα μοναστήρια ή τα κοντινά νησάκια – τον λόγο έχει η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, που εκπροσωπεί την κοινωνία του νησιού.

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, μιλάμε για τα Κύθηρα, ένα αμάλγαμα φυσικών τοπίων και αρχιτεκτονικής, που φέρνει σε Κυκλάδες, Επτάνησα, Πελοπόννησο και την Κρήτη. Η αρχιτεκτονική ακουμπάει στην Ενετική τεχνοτροπία, αλλά και σε στοιχεία της Κρήτης και της Μάνης, τα χωριά θυμίζουν περισσότερο Επτάνησα, ενώ οι παραλίες έχουν κάτι βουνίσιο που φέρνει σε Πελοπόννησο ή ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά όλη αυτή η συσπείρωση στοιχείων ορίζει τη μοναδικότητα αυτού του μαγευτικού νησιού, που ευτυχώς – κόντρα στους στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου και την ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου – τα… βρήκαμε, αποφεύγοντας επιμελώς να χάσουμε το πλοίο της γραμμής.

Όπως αποδείχτηκε μάλιστα το βρήκαν και οι Digital Nomads, οι ψηφιακοί νομάδες που δουλεύουν εξ αποστάσεως και δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας. Το μόνο που θέλουν είναι ησυχία, ένα τοπίο γεμάτο ομορφιές και… καλή σύνδεση στο ίντερνετ. Και τα Κύθηρα διαθέτουν τα πάντα γι’ αυτό και οι ψηφιακοί νομάδες τα επιλέγουν περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα νησί που η φύση προίκισε με μοναδικές ομορφιές και πολλά κρυμμένα «μυστικά» που χρήζουν εξερεύνησης. Κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα, βουνοπλαγιές ντυμένες στα πράσινα και άλλες βραχώδεις και άγονες, πηγές που ρέουν, μαγευτικές παραλίες, όμορφα γραφικά χωριουδάκια.

Μπάνιο, ταβέρνα, βόλτες: Το νησί που έχει ό,τι λαχταράει η ψυχή σου στις διακοπές, σε εξωφρενικά καλές τιμές (Pics)

Οι ιδιαιτερότητες του νησιού αρχίζουν να φαίνονται από την άφιξη στο λιμάνι κιόλας. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα «ορεινό» νησί, καθώς τόσο η Χώρα όσο και τα περισσότερα χωριά βρίσκονται ψηλά στα βουνά. Με εξαίρεση τις παραλίες, στο μάτι μοιάζει νιώθεις να «φυλακίζεται» την εικόνα των άγριων κακοτράχαλων βράχων. Mε το που ανηφορίζει κάποιος με το αυτοκίνητο φτάνει στο οροπέδιο και το θέαμα αλλάζει τελείως. Kαλλιεργημένη γη, κατάφυτες ρεματιές και πανέμορφοι οικισμοί. Και αυτοί οι οικισμοί είναι καθ’ όλα εντυπωσιακοί, γιατί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει κρατηθεί στο ακέραιο. Στο επίπεδο αυτό το καθεστώς της Εγχωρίου είχε ευεργετικά αποτελέσματα, διότι κάθε οικισμός διατήρησε το χαρακτήρα του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διατηρήθηκε συμπαγής και ο πληθυσμός τους, με τις ίδιες οικογένειες να κατοικούν στα ίδια χωριά πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσκεψη του Πρέσβη της Δανίας στον Δήμο μας

Αγροτικοί Γιατροί Κ.Υ. Σάμης: Δεν είμαστε αναλώσιμοι

Κέρκυρα: Συνελήφθη ο οδηγός που τραυμάτισε και παράτησε σκύλο – Βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.000

admin