Η νέα αμυντική στρατηγική της Ελλάδας και οι προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας
Στο πλαίσιο της ανανεωμένης αμυντικής στρατηγικής και των σχετικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού “Πτήση”, μίλησε στο ΕΡΤΝews κατά τη διάρκεια της εκπομπής PRIME (Η. Σιακαντάρης). Σημαντική αναφορά έγινε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία περιλάμβανε κρίσιμες πληροφορίες για τη στρατηγική αμυντικής πολιτικής της χώρας.
Ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε ότι οι επαγγελματίες του τομέα δεν προσδοκούσαν ότι ο Πρωθυπουργός θα παρουσίαζε απλώς ένα κατάλογο με εξοπλιστικά προγράμματα. Αντίθετα, το σύνολο της ομιλίας φέρει ουσιώδεις ειδήσεις που χρειάζονται προσεκτική ανάλυση. Γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της σημερινής πολιτικής και του παρελθόντος, το οποίο χαρακτηριζόταν από ανενεργά προγράμματα, γνωστά ως ΕΜΠΑΕ, που συσσωρεύονταν χωρίς καμία υλοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο παρελθόν η χώρα είχε συγκεντρώσει πολλά σχέδια που παρέμειναν μόνο στα χαρτιά, χωρίς καμία ρεαλιστική δυνατότητα υλοποίησής τους. Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία των επόμενων 12 ετών, ο κ. Καραϊωσηφίδης υπογράμμισε ότι οι ανάγκες είναι πράγματι μεγαλύτερες, ωστόσο η χρηματοδότηση της άμυνας είναι περιορισμένη από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εκκίνηση ενός εμπροσθοβαρούς τμήματος του προγράμματος, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια – μέσω της ρήτρας διαφυγής και δανείων – απαιτείται η υλοποίηση μεγάλου αριθμού εξοπλιστικών πρωτοβουλιών, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση. Στη συνέχεια, αναμένεται μια πιο συντηρητική προσέγγιση στις επενδύσεις, με κάποια από τα προγράμματα να υλοποιούνται μετά το 2030.
Αναλύσεις και ειδήσεις από την ομιλία του Πρωθυπουργού
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καραϊωσηφίδης δήλωσε ότι μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν είναι η αναφορά στην “Ασπίδα του Αχιλλέα”, ένα σύνθετο πρόγραμμα πέντε επιπέδων που αφορά την άμυνα του Αιγαίου, περιλαμβάνοντας τον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεχομένως, το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει στρατηγικούς προμηθευτές, με τα F-35 να είναι επίσης στο επίκεντρο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του Πρωθυπουργού στην αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα, τονίζοντας τη συνεργασία με το Ισραήλ για την αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας, η οποία είναι περιορισμένη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σημασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε πως η πρόκληση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι τεράστια και σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα και την υιοθέτηση υψηλής τεχνολογίας. Παρόλο που η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές σημαντικές στρατηγικές όπως η κατασκευή φρεγατών και υποβρυχίων, η προώθηση της υψηλής τεχνολογίας παραμένει μια πρόκληση.
Χρειάζεται να αποκτηθεί γρήγορα η υποδομή και οι ικανότητες για την απορρόφηση σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία θα υποστηρίξει μελλοντικά προγράμματα. Ο χρόνος, λοιπόν, είναι οι μεγαλύτερος αντίπαλος, αλλά μπορεί να γίνει και πολύτιμος σύμμαχος εφόσον αναπτυχθεί η ελληνική βιομηχανία. Οι υφιστάμενες βιομηχανίες δεν είναι οι μόνες που θα έχουν ρόλο στην ανάπτυξη, καθώς η πρόκληση είναι να καθορίσουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση νέων τεχνολογιών και να επιτύχουμε ένα ποσοστό ελληνικής παραγωγής τουλάχιστον στο 25%.
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφθείτε το ertnews.gr και ανακαλύψτε τις τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.