www.eptanisatv.gr
Image default

«Πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος η Χειμάρρα» – Γιατί ενόχλησε τον Ράμα ο Φρέντι Μπελέρης

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρρας, Βαγγέλης Ντούλες, μίλησε για τον Φρέντι Μπελέρη και κατήγγειλε τις πρακτικές Ράμα στη Χειμάρρα

Σε πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχει μετατραπεί η Χειμάρρα, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρρας, Βαγγέλης Ντούλες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Βαγγέλης Ντούλες τόνισε ότι η επιθετική ρητορική του Έντι Ράμα κατά του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παρότι συνελήφθη κατάφερε να βγει δήμαρχος, ξεκίνησε περίπου μια εβδομάδα πριν από τις τοπικές εκλογές. «Δεν ήταν απλά και μόνο μία επιθετική πολιτική ρητορική. Ήταν προσβλητική», ανέφερε ο Βαγγέλης Ντούλες.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ήταν μία ρητορική με την οποία ο Ράμα μας έχει συνηθίσει αλλά όχι με τέτοια ένταση. Σας αναφέρω λόγου χάρη ότι την τελευταία προεκλογική ημέρα, την ημέρα Παρασκευή, μόνον το απόγευμα είχε τρεις προεκλογικές ομιλίες κατά των οποίων στο ήμισή τους, ανεξαρτήτως το πού βρισκόταν, στην περιφέρεια των Τιράνων, στο κέντρο των Τιράνων είτε στην τελευταία τηλεοπτική του εκπομπή κατά το ήμισυ του χρόνου αναφέρθηκε κατά του κ. Μπελέρη. Είναι πρωτοφανές. Τα συμφέροντα στην περιοχή της Χειμάρρας για τον Ράμα και τους πελάτες του είναι τεράστια. Η Χειμάρρα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ένα πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Σε ερώτηση για το ποιος θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από αυτό» ο κ. Ντούλες απάντησε «Είναι πολλοί οι λεγόμενοι στην αλβανική πολιτική αντιπαράθεση ολιγάρχες. Αν θα δείτε τα θέρετρα από τα Ακροκεραύνια όρη, την κάθοδο των Δρυμάδων και μέχρι την άλλη πλευρά του δήμου της Χειμάρρας[…] έχουμε ακριβώς τεράστιες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν νόμιμα σε ντόπιους κατοίκους ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται[…] με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απαλλοτριώνονται υπέρ πελατειακών συμφερόντων του κ. Ράμα».

Σε ερώτηση αν υπονοεί ότι υπάρχει πίσω από αυτό ο κ. Ράμα και το υπουργικό του συμβούλιο απάντησε: «Να σας πω και κάτι πιο έμπρακτο και τοις πάσι γνωστό. Ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της χώρας επωφελήθηκε από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ψηφίζει και η ίδια σύζυγός του. Του παραχωρήθηκε μια τεράστια έκταση στο Δήμο της Χειμάρρας με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι εμπλοκή υπάρχει, τι διαπλοκή και τι συμφέροντα επενδύουν στη Χειμάρρα. Και αυτή τη στιγμή βρίσκουν μπροστά τους τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο με το πρόγραμμά του και όλους εμάς, ο οποίος δεν έχει συμβιβαστεί, δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις, οπότε οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις όπως είναι η φυλάκιση»

«Προφανώς δεν ξέρω τι λέει η αλβανική νομοθεσία, αλλά η απαλλοτρίωση εδώ τουλάχιστον και σε άλλες χώρες είναι απαλλοτριώνω ένα οικόπεδο για παράδειγμα να ανοίξω έναν δρόμο να φτιάξω μια πλατεία. Κάτι τέλος πάντων δημοσίου συμφέροντος. Εκεί γίνεται απαλλοτρίωση για να τα πάρει κάποιος άλλος και να χτίσει ένα ξενοδοχείο;» ήταν η επόμενη ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου με τον κ. Ντουλέ να απαντά « Ακριβώς. Δηλαδή αν έχετε μια συγκεκριμένη έκταση η οποία είναι σε μια περιοχή παράκτια, μπορεί αύριο να βρεθείτε στο πλαίσιο μιας απόφασης εσείς και μερικοί άλλοι όπου η έκταση αυτή παραχωρείται σε μένα σε κάποιον άλλο για την ανέγερση ενός θερέτρου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει του νόμου περί στρατηγικών επενδυτών στον τομέα του τουρισμού».

Οι αιχμές του Ράμα κατά της Ελλάδας και η αναφορά στον Φρέντι Μπελέρη

Πάντως, ο Έντι Ράμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη διάρκεια των τοποθετήσεών του, αφιέρωσε αρκετή ώρα στις εκλογές στη Χειμάρρα και σε όσα έγιναν με τον Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ευθεία ανάμειξη στις εκλογές στη Χειμάρρα, για προεκλογικούς λόγους.

«Θέλω πρώτα να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την φλεγμονοποίηση της ρητορικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ράμα και σχολίασε ακόμα πως «Είμαι, αποφασισμένος να κάνω το μέγιστο δυνατό, πριν να είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω αντίστοιχα» επαναλαμβάνοντας ότι θα μιλήσει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Ράμα είπε ακόμα ότι η ελληνική μειονότητα «δεν αποτελεί κρέας για τα εκλογικά κανόνια κανενός, ούτε στην Αλβανία, ούτε στην Ελλάδα», ενώ αναγνώρισε τη νίκη του Φρέντι Μπελέρη διαχωρίζοντας πλήρως τις εκλογές από τη δικαστική απόφαση που θα προκύψει μετά τη σύλληψη του νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Φρέντι Μπελέρης: «Είναι δυνατός, αφιερώνει τη νίκη στους Χειμαρριώτες» λέει ο γιος του στο Newsbomb.gr
Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν το φαβορί από την αρχή. Φάνηκε άλλωστε όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επισκέφθηκε τη Χειμάρρα και για μισή ώρα εξαπέλυε προσβλητικά σχόλια για τον Φρέντι Μπελέρη αποκαλώντας τον μέχρι και «ντουβάρι που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη».

Η εμμονή του αυτή αποκάλυψε τον φόβο του ότι χάνει τη Χειμάρρα. Ότι χάνει τα «φιλέτα» στα παράλια του νότου της Αλβανίας και το χρήμα από τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Αυτό τον ενδιέφερε και μόνον. Ο λαός της Χειμάρρας του είναι αδιάφορος αν και δεν θα έπρεπε καθώς στις φλέβες του – κατά το ήμισυ – κυλά ελληνικό αίμα. Η μητέρα του Έντι Ραμα κατάγεται από το χωριό Βουνό, της Βορείου Ηπείρου.

«Ήθελαν τη διάσπαση, δεν πέτυχε όμως στη Χειμάρρα. Σήμερα κέρδισε η δημοκρατία και η ελευθερία. Ήταν μια διαδικασία θρίλερ που μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο παρακολουθούσαμε την καταμέτρηση με κομμένη την ανάσα. Το αποτέλεσμα μας συγκίνησε όλους” δήλωσε στο Newsbomb ο γιος του Φρέντι Μπελέρη και συνέχισε μιλώντας για τον πατέρα του: «Έχω λάβει κάποια μηνύματα ότι είναι δυνατός από την Πρέσβη που τον συνάντησε. Θέλουμε τη βοήθεια και την υποστήριξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού γι’ αυτό το ζήτημα».

Το αλβανικό καθεστώς με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ήλπιζε ότι θα διχάσει, θα διασπάσει και θα φοβίσει τους ομογενείς, όμως η αντιδημοκρατική αυτή πράξη έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε και ήλπιζε ο Έντι Ράμα. Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ένωσε τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι ήρθαν ακόμα και από τη Νέα Υόρκη για να ψηφίσουν τον νέο τους δήμαρχο. Ακόμα και εκείνοι που σκέφτονταν τα έξοδα για το ταξίδι μέχρι την Χειμάρρα, την επόμενη της σύλληψης βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν για να δώσουν την απάντησή τους στις πρακτικές αλά Χότζα. Ήθελαν να δώσουν την απάντησή τους σε όσους νομίζουν ότι ο τόπος θα «σβήσει» και ότι είναι έρμαιο των αλβανικών πρακτικών εκφοβισμού.

Η 15η Μαΐου είναι πλέον μια ιστορική ημέρα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Όχι επειδή νίκησε ο Φρέντυ Μπελέρης , αλλά επειδή νίκησε η ενωμένη ελληνική ψυχή

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κέρκυρα: Σύμφωνο συνεργασίας Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου

Αγώνες με αμαξάκια στο μοντελοδρόμιο των Περατάτων

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Ζ 2024-2025»