Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κέρκυρα ξεκινώντας την περίοδο γαλλικής κατοχής των Ιονίων νήσων. Η κατάλυση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας τον Μάϊο από τα νικηφόρα στρατεύματα του στρατηγού Ναπολέοντα Βοναπάρτη και η διάδοση των ιδεωδών της επανάστασης κλόνισαν τις παλιές βενετικές κτήσεις. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα Επτάνησα αλλά και οι αντίπερα Ηπειρωτικές ακτές (Πάργα, Πρέβεζα, Βόνιτσα, Βουθρωτό).
Καθώς ο Ναπολέων ετοίμαζε ήδη την εκστρατεία στην Αίγυπτο, διείδε την στρατηγική αξία των Επτανήσων ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου και διέταξε τον Κορσικανό στρατηγό Αντουάν Τζεντίλι, να τα καταλάβει.
Η αποστολή του Τζεντίλι ήταν εύκολη. Οι άμυνες της Κερκύρας ήταν ασθενείς, παρά τις προσπάθειες του τοπικού κυβερνήτη να τις ενισχύσει με την προσωπική του περιουσία, ενώ και ο ελληνικός πληθυσμός υποδέχθηκε τους Γάλλους σαν απελευθερωτές και εκπροσώπους της προόδου και του φιλελευθερισμού. Τα αισθήματα αυτά ενθαρρύνθηκαν με κάθε τρόπο από τους Γάλλους, που προπαγάνδιζαν μια νέα εποχή ελευθερίας, προόδου και αποτίναξης των παλιών καθεστώτων.