Συνταγματικότητα του Νόμου για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου που επιτρέπει την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση και ανησυχία, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Αντιδράσεις και Προσφυγές
Στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έχουν υποβληθεί προσφυγές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς και από καθηγητές ανωτάτων σχολών και ιδιωτικά Κολέγια. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο 5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), οι ρυθμίσεις του νόμου έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της δωρεάν εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Η θέση τους είναι ότι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να υπονομεύσει την ποιότητα και την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους πολίτες.
Η Θέση των Ιδιωτικών Κολεγίων
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των ιδιωτικών Κολεγίων επισημαίνουν ότι ο νέος νόμος δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών της χώρας. Υποστηρίζουν ότι αυτός ο νόμος οδηγεί στη δημιουργία παρόχων δύο ταχυτήτων, όπου τα ιδιωτικά Κολέγια μπορεί να εκληφθούν ως πάροχοι υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας, γεγονός που θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη συνολική εκπαίδευση που προσφέρουν.
“Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται στη δωρεάν παιδεία. Ωστόσο, με την ολοένα και αυξανόμενη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε τη δωρεάν εκπαίδευση σε μια εμπορική υπηρεσία,” τόνισε εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ. “Οι φοιτητές αρχίζουν να θεωρούνται πελάτες, αντί για μαθητές, κάτι που είναι ενάντια στους στόχους του συνταγματικού νομοθέτη, ο οποίος ήθελε να διαφυλάξει αποκλειστικά την Δημόσια Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.”
Η διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς κρατάει στα χέρια της το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ενδέχεται να καθορίσει τις κατευθύνσεις για την προσβασιμότητα και την ποιότητα της εκπαίδευσης στη χώρα.