www.eptanisatv.gr
Image default

Τίτλος: Ο Λάζαρος στο Αργοστόλι: Μια Ανατροπή του Θρύλου και της Ιστορίας

Τι Είδε ο Λάζαρος στο Αργοστόλι;

Η ιστορία του Λαζάρου δεν είναι μόνο μία από τις πιο αγαπημένες αφηγήσεις της χριστιανικής παράδοσης, αλλά και μία σημαντική στιγμή στην πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς. Αυτή η ιστορία ξεχωρίζει, καθώς διαδραματίζεται το 1900 στο Αργοστόλι, όπου οι ντόπιοι είδαν τον Λάζαρο αναστημένο να περιφέρεται στην πλατεία της πόλης.

Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, που γνώριζαν ότι είχε πεθάνει τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ήταν μπερδεμένοι και έκπληκτοι. Όταν ο Λάζαρος έκανε τις πρώτες του βόλτες στην πλατεία, οι πιο τολμηροί πλησίασαν και τον ρώτησαν τι συνέβη. «Καλά, εσύ δεν είχες πεθάνει; Πώς βρίσκεσαι εδώ;» ρώτησαν σχεδόν σε έκσταση από την αναστάσιμη όραση.

Η Αποκάλυψη του Λαζάρου

Ο Λάζαρος τους καθησύχασε λέγοντας ότι όλα θα εξηγηθούν. «Με ανέστησε ο Χριστός μας!» εξήγησε. Μεταξύ των παρισταμένων βρίσκονταν και δημοσιογράφοι, όπως ο Γεώργιος Μολφέτας, που κατέγραφε όλα τα συμβάντα του νησιού για την εφημερίδα του, το Ζιζάνιόν. Ο Λάζαρος, έχοντας επιστρέψει από τον Άδη, ζήτησε από τον Μολφέτα να καταγράψει την εμπειρία του με ποιητικό τρόπο. «Να γράφεις ότι ακούς και να το κάνεις με στίχο κεφαλονίτικο!» του είπε με μια δόση χιούμορ.

Οι Επικοινωνίες με τους Ζωντανούς

Αφού αποκάλυψε ότι έχει έρθει από τη Βηθανία, ο Λάζαρος ανέφερε ότι γνώρισε μία άλλη Λάρισα από το Αργοστόλι, που το θάψανε στο Δράπανο, προτού ο Χριστός προλάβει να έρθει να τον αναστήσει. «Να σας παρηγορήσω τις αδελφές του», δήλωσε. Όλοι οι παριστάμενοι τον άκουγαν με προσοχή και στο τέλος των διηγήσεών του, οι χειροκροτήματα ακολούθησαν τη φωνή του.

Συνέχισε να αναφέρεται στους καθιερωμένους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς του κάτω κόσμου. Όταν ρωτήθηκε να περιγράψει τι έζησε στον Άδη, ο Λάζαρος αποκάλυψε ότι πολλοί του μίλησαν για τις απογοητεύσεις τους στη ζωή.

Ο Λαός και η Κληρονομιά

Η κουβέντα στην πλατεία συνεχίστηκε, καθώς οι Αργοστολιώτες αναζητούσαν λεπτομέρειες για τους προγόνους τους που είχαν φύγει. Ο Λάζαρος αποκάλυψε ότι είχε δει πολλούς από το Αργοστόλι εκεί κάτω και ότι όλοι τους είχαν γνωρίσει τον πόνο του πρόωρου θανάτου. Πολλοί από αυτούς είχαν μετανιώσει για την απόφασή τους να αφήσουν τη ζωή πριν απολαύσουν τα αγαθά της.

«Στα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας κανείς δεν ρώτησε για τους ήρωες του 1821», τόνισε με έμφαση ο Λάζαρος, κατανοώντας την ανάγκη να διατηρηθεί η μνήμη και η κληρονομιά των προγόνων.

Η ποιητική αφήγηση του Γεωργίου Μολφέτα αποτελεί μία σημαντική παράδοση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Αργοστολιώτες αντιλαμβάνονται την πολιτιστική τους ταυτότητα. Η εξερεύνηση της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού αναδεικνύει τη σημασία των αναμνήσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρούμε έως σήμερα.

Η μαγευτική αυτή ιστορία και οι πτυχές της αποκαλύπτουν την πλούσια κληρονομιά της Κεφαλονιάς και τη βαθιά σύνδεση των ανθρώπων με τις ρίζες τους, προκειμένου να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κέρκυρα: Εικαστική Έκθεση “Συνομιλώντας με τον Προμηθέα” στην Πινακοθήκη του Κεντρικού Δήμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Σχολείου Φυλακών

admin

Κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση: Πώς θα φτιάξουν οι μαθητές λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

admin

Κεφαλονιά πρωτοπόρος στη βιώσιμη εκπαίδευση μέσω του προγράμματος ERASMUS+

user 3