Την επαναφορά τους στα προ πανδημίας επίπεδα φαίνεται ότι κατοχυρώνουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με τα νούμερα του α’ εξαμήνου να «μαρτυρούν» άνοδο τόσο σε σχέση με το 2019 όσο και σε σχέση με το 2022.
Αντίστοιχα, ο Ιούνιος ως προς την επιβατική κίνηση έκλεισε με θετικό πρόσημο και διψήφια άνοδο σε ποσοστό 11,5% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη αύξηση 14,3% σε σχέση με πέρυσι.
Σε επίπεδο εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου, η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 11,8 εκατ. και κατέγραψε άνοδο 7,8% σε σχέση με το 2019, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει αύξηση 3% και τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο +9,7% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.
Η Καβάλα κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (-11,4%), ενώ Μυτιλήνη (-1,3%), Σάμος (-0,4%) και Μύκονος (-1,4%) σημείωσαν μικρή υστέρηση. Ακτιο (27,5%) και Σκιάθος (25,6%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή, ενώ τους περισσότερους ταξιδιώτες υποδέχτηκαν Θεσσαλονίκη με πάνω από 3 εκατ. επιβάτες και Ρόδος, με περισσότερους από 2,1 εκατ. τουρίστες.
Η σύγκριση με το 2022
Σε σχέση με πέρυσι, η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο του έτους σημείωσε υψηλές επιδόσεις και έκλεισε στο συν 14,3%. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 23,8%, με τη διεθνή κίνηση να έπεται στο συν 11,2%.
Ολοι οι προορισμοί της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας σημείωσαν αύξηση, με εξαίρεση τη Μύκονο, η οποία κατέγραψε πτώση 4,2%. Η διεθνής κίνηση στο νησί των ανέμων υστέρησε σε διψήφιο ποσοστό 11,4%, με την κίνηση εσωτερικού, ωστόσο, να βρίσκεται στο συν 7,8% σε σχέση με πέρυσι.
Πτώση 7,2% σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης σημείωσε και η Σαντορίνη, ο έτερος premium νησιωτικός προορισμός της χώρας, η οποία, ωστόσο, έκλεισε με άνοδο 8,3% χάρη στην αύξηση 26,7% της κίνησης εσωτερικού.
Ο Ιούνιος
Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούνιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας διακινήθηκαν πάνω από 4,9 εκατ. ταξιδιώτες. Τόσο η κίνηση εσωτερικού όσο και η διεθνής κίνηση σημείωσαν αύξηση 9,4% και 11,9% αντίστοιχα συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η πλειονότητα των αεροδρομίων υπερέβη τα νούμερα του 2019, με τους αερολιμένες σε Θεσσαλονίκη (-1,3%), Καβάλα (-1,4%) και Σάμο (-3,5%) να υπολείπονται σε ταξιδιώτες έναντι των προ πανδημικών επιπέδων.
Η Μύκονος κάλυψε το χαμένο έδαφος του Μαΐου, καταγράφοντας άνοδο 6,5% έναντι του 2019. Ωστόσο, το νησί των ανέμων σημείωσε πτώση σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού, η οποία βρέθηκε στο μείον 1,4% σε σχέση πάντα με τα προ πανδημίας νούμερα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε το αεροδρόμιο της Σκιάθου, στο 29,6%, παρά το γεγονός ότι η κίνηση εσωτερικού σημείωσε πτώση 3,5% σε σχέση με το 2019, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η Ρόδος βρέθηκε στην κορυφή με πάνω από 950 χιλιάδες ταξιδιώτες.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει έπειτα από σύγκριση των φετινών στοιχείων με τα αντίστοιχα περσινά. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση κατέγραψε υψηλές πτήσεις, σημειώνοντας άνοδο 7,9% σε σχέση με πέρυσι, με την κίνηση εσωτερικού να κλείνει στο συν 13,4% και τη διεθνή κίνηση να κλείνει στο συν 6,9%.
Υστέρηση σε σχέση με πέρυσι παρουσίασαν οι δύο premium τουριστικοί προορισμοί της χώρας, η Μύκονος και η Σαντορίνη, καταγράφοντας απώλειες 3,1% και 1,3% αντίστοιχα. Και στα δύο νησιά η πτώση προήλθε λόγω της μείωσης των ξένων ταξιδιωτών, με τη διεθνή επιβατική κίνηση να υστερεί σε ποσοστό 6,1% και 10,1% συγκριτικά με το 2022.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, μεγαλύτερη δυναμική έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η βρετανική, με τη γερμανική να έπεται και την πεντάδα να συμπληρώνουν η ιταλική, η πολωνική και η ολλανδική.